PoŽzie op zondag in de OBA

13 september
Heilna Du Plooy is een Zuid Afrikaanse dichteres die zich door het leven van alledag laat inspireren. Soms blijft ze dichtbij huis, soms dringt de buitenwereld en ook het verleden van haar land, binnen in haar werk of is het beeldend werk van een kunstenaar haar uitgangspunt. In de laatste bundel Die stilte opgeskort, komen alle themaís in haar prachtige taal aan bod. Heilna Du Plooy doceerde Nederlandse letterkunde in Zuid Afrika en zal haar gedichten, die in het Zuid Afrikaans worden voorgelezen, in het Nederlands toelichten. Af en toe wordt er een vertaling gelezen. Ineke Holzhaus leest gedichten van de Duitse dichteres Hilde Domin, in de Nederlandse vertaling van Kees Kok.

18 oktober
De laatste bundel van K.Michel Bij eb is je eiland groter, werd bekroond met de Guido Gezelleprijs en met de Awater PoŽzieprijs. Al eerder ontving hij prijzen voor zijn gedichten die geprezen worden om hun taligheid en om hun lichtvoetige humor. Zo verstopt K. Michel zijn filosofie in schijnbaar eenvoudige gedichten, die door een plotselinge wending of door de omkering van een beeld de lezer op scherp zetten en dichtregels opleveren die je niet snel vergeet. K. Michel schrijft ook proza en vertaalt poŽzie. Ineke Holzhaus leest gedichten van Lucebert.

8 november
Ester Naomi Perquin heeft drie gedichtenbundels gepubliceerd, die allemaal geprezen en bekroond zijn. Voor haar laatste bundel Celinspecties kreeg ze in 2013 de VSB poŽzieprijs. In deze gedichten verplaatst ze zich telkens in een ander en schrijft zo aangrijpende en scherpe gedichten, zonder de lichte toon te verliezen die ook haar proza en columns kenmerken. In deze bundel verwerkte ze ervaringen die ze opdeed tijdens haar werkzaamheden als gevangenisbewaarder. Ineke Holzhaus leest gedichten van Carlos Drummond de Andrade in de vertaling van August Willemsen.

20 december
Wie Jos van Hest zegt, denkt poŽzie. Hij is dichter voor kinderen en volwassenen, hij is presentator van poŽzieprogrammaís, ook van het Open podium in de OBA, stimulator van beginnende dichters, docent poŽzieschrijven en initiatiefnemer van de poŽzievoordracht op de Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Zijn gedichten zijn licht van toon, maar op een magische manier is er altijd een vertelling, een gedachte of bespiegeling in verborgen. Ineke Holzhaus leest gedichten uit de wereldliteratuur rond het thema Kerstmis en vrede.