Biografie

Ineke Holzhaus werd in 1951 in Amsterdam geboren. Al vroeg werd haar liefde voor de poŽzie gewekt, omdat in het ouderlijk huis vaak verzen werden geciteerd en voorgedragen. In de jaren Ď70 werd ze de eerste theatermaker bij PoŽzie Hardop, een gezelschap dat programmaís maakte met gedichten of literaire teksten van Nederlandse of internationale dichters als uitgangspunt. Leo Vroman, Pablo Neruda, Lucebert, M. Vasalis en Ida Gerhardt, Bert Schierbeek of Kavafis werden door een groep enthousiaste acteurs door het hele land voor het voetlicht gebracht.

Ineke Holzhaus werkte vervolgens bij diverse theatergezelschappen als actrice, dramaturg of regisseur. Langzamerhand legde ze zich meer toe op het schrijven van theater- of radio hoorspelscripts zoals de monoloog van Margherita Sarfatti, de joodse minnares van Mussolini. Bij diverse internationale festivals werkte ze mee bij de presentatie zoals bij Poetry International in Rotterdam of tijdens de International Poetry Nights in Maastricht, waar ze live talloze vertalingen voorlas van de buitenlandse dichters. Op Kasteel Groeneveld verzorgde ze jarenlang met Ilonka Verdurmen en Polo de Haas literaire avonden en de afgelopen jaren ontvangt ze dichters in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam en ze leest er gedichten voor die niet vergeten mogen worden.
Ze publiceerde eigen werk in diverse literaire bladen en in 2008 verscheen haar eerste bundel bij Wagner & Van Santen Hond in PompeÔ.

Ineke Holzhaus woont en werkt voor een deel van het jaar in Frankrijk, in Le Berry, het landschap van die streek speelt ook in haar gedichten een rol.

Ze is de winnares van de poŽziewedstrijd 2015 voor gedichtencycli van Vrienden van de Hofvijver in Den Haag met de vijfdelige cyclus De tuin van Nolde. Sinds enkele jaren publiceert Ineke Holzhaus ook gedichten voor kinderen, vooral in DICHTER, het prachtig gežllistreerde blad voor kinderen van 6 tot 106 van uitgeverij Plint.